Články

Ringobal nebo PioTrio aneb v SPTO se nenudíme

10.01.2020 | Ringobal nebo PioTrio aneb v SPTO se nenudíme

Další část seriálu je povídáním o jedné dobré myšlence, která kdysi spojila a především dodnes pojí všechny pionýrské tábornické oddíly dohromady – Zelená liga.

Možná to slovní spojení zní zvláštně, ale jednoduše jde o soubor soutěží mezi oddíly během školního roku. Má celkem pravidelný charakter – jedna soutěž se odehrává na podzim, druhá v zimě a jejím vyvrcholením je vždy soutěž tříčlenných hlídek v tábornických dovednostech na jaře s názvem Setonův závod. Podzimní a zimní soutěže se obměňují, střídají a neustále inovují, jednou jsou pro týmy, jindy pro jednotlivce. Z těch nejvýraznějších za poslední roky bych zmínila například: Orientační běh, soutěž v uzlování (Dračí smyčka), šifrovací hra Za psem, Expedice Karakoram v lanovém centru, Brněnské bloudění a hlavně nejrůznější sporty, od lakrosu, přes vybíjenou, až k ringobalu či speciálnímu trojboji, tzv. PioTrio (běhací piškvorky, lovení předmětů z vody a střelba z foukaček). V historii nechyběly ani soutěže v plavání, deskovkách nebo s tanečními podložkami, do budoucna se zase mluví o rychlobruslení, a kdo ví, co nás napadne za pár let. Jasné ale je, že tréninky v oddílech a následné soutěže jsou vždy velkolepou událostí. Na akci s přibližně 200 až 300 účastníky pak měří děti své síly ve čtyřech kategoriích, a když to organizačně jen trochu jde, závodí i vedoucí. Ačkoliv jde často o nervy, z utkání sálá přátelská atmosféra a ti, co už dosoutěžili, podporují své kamarády a vedoucí, hrají hry nebo se baví s kamarády z ostatních oddílů.

Vítěze samozřejmě neminou diplomy a odměny (často tábornického charakteru), podstatnou součástí jsou ale i body, které za účast a výsledky jednotlivé oddíly získávají. Na konci roku se pak všechny body sečtou a sedm nejlepších oddílů se dostává do Štábu SPTO, kde se rozhoduje o dalším dění, plánují se akce a celkově se tak vedoucí vítězných oddílů podílí na fungování celého Sdružení PTO. Je to zkrátka prestiž a zároveň velká výzva pro leckterý oddíl.

Díky akcím Zelené ligy se tak potkáváme opravdu často, a nebývá výjimkou, že právě tady vznikají nápady na další společná setkání, nové akce, kurzy i přátelství. Ale hlavně nás to baví a dává nám to smysl.

Zpět