Články

SPTO: Tradičně netradiční

04.03.2020 | SPTO: Tradičně netradiční

Puťák na Korsice, Zimní hry v létě, přechod na sněžnicích nebo Ledové Pardubice. To je výčet jen několika málo akcí, které se jednou či víckrát objevily v plánu akcí některého z PTO oddílů a které sklízí velký úspěch. Za jejich realizací stojí nadšení vedoucí, pro které nic není nemožné.

Bezesporu každý oddíl má své akce, na které je patřičně hrdý. V Zéésce (Zeměpisná společnost „Po cestách vlasti“ Brno, pozn. red.) například každou zimu jezdí tábořit: „Spíme v tee-pee, vaříme v bachoru a celkově se věnujeme indiánským aktivitám. Je to akce, kterou se snažíme posouvat naše hranice a dělat něco netradičního. V duchu hesla, že zážitky nemusí být pozitivní, hlavně když jsou hluboké,“ popisuje vedoucí Martin Vašek. Oddíl Brabrouků z Modřic zase každoročně v zimě pořádá Ledové město. „Dříve jsme jezdili samozřejmě na Ledovku do Prahy, ale po několika letech jsme naznali, že již Prahu docela známe, a tak jsme začali objíždět další města jako Ostravu, Pardubice nebo Olomouc. Vždy jsme se snažili navštívit a zažít to, co je pro město typické nebo zajímavé,“ přibližuje vedoucí Kečup.

Velkou pozornost oddíly věnují také vlastním akcím pro starší a instruktory. I když jsou pokaždé jiné, jde v nich většinou o totéž: sáhnout si na dno, rozvíjet týmovou spolupráci a stmelit kolektiv. Výjimkou tak nejsou ani aktivity, kdy budoucí instruktoři tráví 24 hodin na stromě nebo noc v jeskyni.

V neposlední řadě se v mnoha oddílech velké oblibě těší také akce pro rodiče. Pořádají se vánoční setkání nad svařákem nebo víkendové sjíždění řeky. V 10. PTO Severka dokonce založili tzv. FanClub, jehož členové jsou bývalí vedoucí, rodiče a přátelé oddílu. „Spolu jezdí i do zahraničí, například na ferraty nebo canyoning,“ upřesňuje Anka. U Brabrouků zase loni vymysleli květnovou akci pro veřejnost s tématikou zimních her. „Za krásného jarního odpoledne jsme se mohli koulovat, jezdit na lyžích, hrát hokej, či sjíždět kopec na saních a snowboardu,“ přibližuje Kečup.

Zkrátka inovacím se u nás meze nekladou a někdy snad jako kdyby platilo: Čím šílenější nápad, tím lepší. To už jsme ale zkrátka my. ?

Zpět