Články

Jihomoravští pionýři budou opět soutěžit v Setonově závodě

24.04.2019 | Jihomoravští pionýři budou opět soutěžit v Setonově závodě

Setonův závod je soutěž určená především pro děti z brněnských pionýrských tábornických oddílů - PTO, pro které je to poslední soutěž z letošního ročníku Zelené ligy. V tomto ročníku mezioddílového zápolení už oddíly absolvovaly na podzim soutěž v lanovém centru Karakoram a také zimní Ringobal.

Setonův závod je nejtradičnější soutěží Zelené ligy, protože nejvíce prověřuje tábornické znalosti. Soutěže se účastní tříčlenné týmy, na které během trasy závodu čeká množství stanovišť (délka trasy i počet úkolů se liší podle věkových kategorií). Na jednotlivých stanovištích si procvičí nejen teoretické znalosti, ale také praktické tábornické dovednosti a za úspěšné splnění získávají body. Nejlepší týmy se mohou těšit na ceny a nejlepší z každé kategorie také na putovní cenu do oddílu.

Letos se Setonův závod uskuteční v sobotu 27. dubna 2019 v lesích mezi Soběšicemi, Útěchovem a Ořešínem. Závodu se každoročně účastní přes 300 soutěžících, další dobrovolníci jsou zapojeni jako organizátoři nebo doprovod jednotlivých oddílů.

Závod letos organizuje 63. PTO Phoenix. Martin Očenáš, jeden z organizátorů, o závodu říká: "Setonův závod je soutěž v tábornických disciplínách, obsahuje stanoviště jako poznávání rostlin či zvířat, stavbu stanu či první pomoc. Mimo plnění těchto stanovišť prověří také schopnosti závodníků spolupracovat, orientovat se v terénu a rychle běhat.“

Zpět