Články

Distanční činnost v Hádech

05.04.2021 | Distanční činnost v Hádech

Podívejte se, jak řeší distanční činnost 21. PTO Hády. Jak vyřešili aktivity pro nejmenší bez online schůzek?

Jsme 21. PTO Hády, patříme pod Jihomoravský pionýr, sídlíme v Brně v Líšni a už rok nemůžeme pracovat s dětmi tak, jak jsme zvyklí.

Vždycky jsme se snažili chodit co nejvíc do přírody, hrát hry a odpoutat děti od počítačů, u kterých tráví opravdu hodně času. V posledním roce jsme ale museli naprosto změnit přístup.

Se staršími dětmi se scházíme prostřednictvím online schůzek. Když už nic, minimálně si spolu popovídají a na chvíli se odreagují, protože tak tráví čas s někým jiným než s rodinou a sourozenci. Na začátku schůzek je obvykle přichystaný kvíz, později hrajeme online deskovky, například Krycí jména nebo UNO.

S mladšími dětmi je to složitější, protože už tak u počítačů tráví spoustu času kvůli online výuce. Místo toho tedy vymýšlíme jiné alternativy. V Líšni jsme už vytvořili několik stezek za pokladem, které si mohly děti s rodiči projít. Posíláme jim do mailů různé šifry a úkoly, které mají plnit.

Nejmladším dětem nosíme každý týden do schránek dopis s úkolem na další dny. Vždycky jde o nějakou výzvu, ať už mají něco upéct, vyrobit, vyluštit nebo ujít určitou vzdálenost. Snažíme se je motivovat, naši instruktoři jim do dopisů kreslí obrázky a občas v obálce najdou i sladkou odměnu.

Samozřejmě nic nenahradí přímý lidský kontakt, přišli jsme už o dva velikonoční výlety, o jeden podzimní výlet a o spousty dalších, které bychom přes rok pořádali. Ale jsme rádi, že se nám s dětmi daří udržovat kontakt i v těchto složitých podmínkách. Upřímně doufáme, že se se všemi potkáme nejpozději v létě na táboře.

Moc se na to těšíme!

Kačka Hájková, 91. PS Hády

Zpět