Články

Setkání vedoucích v Jihomoravském kraji

20.09.2016 | Setkání vedoucích v Jihomoravském kraji

V polovině září sjelo na 80 vedoucích a instruktorů z Jihomoravského kraje na táborovou základnu za Veverskou Bítýšku, kde probíhalo jejich tradiční setkání. Zde měli vedoucí možnost se neformálně potkat bez dětí, povědět si novinky nejen z pionýrského života, ale také si vyzkoušet a naučit se mnoho nového, protože celou sobotu probíhaly zajímavé dílny v podobném duchu tak, jak známe z Kamínek.

Hned po snídani si účastníci mohli vybrat, zda si budou lámat hlavu nad šiframi, vyzkouší si drobné rukodělky pro nepřízeň počasí na táboře nebo si ověří svoji finanční gramotnost. Další hodinu a půl dlouhý blok nabízel dílnu improvizace, seminář o řešení problémů se šikanou v oddíle, nebo hru famfrpál, kterou nám představil bronzový medailista z mistrovství světa v této hře. Odpoledne se diskutovalo nad tvorbou akcí pro náctileté, ukázali jsme si, jak je možné zapojit environmentální výchovu do života oddílu a také bylo možné si zahrát strategickou hru. V posledním bloku před večeří si účastníci vyrobili reflexní prvky na batohy, naučili se několik netradičních her vhodných na hřiště nebo si vyzkoušeli první pomoc při ošetřování úrazů, které díky maskování vypadali jako ze života.
K večeři bylo možné si vybrat z velkého množství grilovaného masa, zeleniny i sýrů, které nám připravili lektoři kurzu vaření GastroChef. A ti, kteří toho neměli po celém náročném dni dost, se zapojili do záchrany světa před roboty, což byla noční strategická hra ve, které se z budoucnosti vrací tým „Návštěvníků“, který má za úkol odstranit vynálezce robotů, zničit továrnu na jejich výrobu a pomocí petice zakázat výzkum umělé inteligence.
Mimo toto všechno se v páteční večer sešli náčelníci oddílů ze Sdružení pionýrských tábornických oddílů (SPTO), aby probrali společné akce na následující školní rok a předběžně se domluvili na pořadatelství akcí na rok 2017/18.
Dle názoru organizátorů a účastníků se letošní setkání až na krátkou dešťovou přeháňku vydařilo a těšíme se, až se opět sejdeme příští rok.
Jirka Balej

Zpět