Články

Téma ODT 2019: Modré světlo

07.06.2019 | Téma ODT 2019: Modré světlo

V loňském roce jsme v souvislosti s propagací projektu Opravdu dobý tábor hovořili o digitálním detoxu, který naše tábory nabízejí. O příležitosti opustit díky nim svět sociálních sítí a strávit pár týdnů s kamarády v přírodě.

V roce 2019 na toto téma navazujeme a rozvádíme ho dál – soustředíme se na takzvané modré světlo, které vyzařují nejen mobily, ale i další obrazovky (a také některé typy LED světel). To je nebezpečné proto, že narušuje spánkový režim a dokonce může vyvolat i závislost – obzvlášť u dětí. Na stránkách projektu Opravdu dobrý tábor proto najdete i část věnovanou právě tomuto tématu.

 

K čemu je to dobré?

Modré světlo představuje reálné riziko a určitě je důležité na něj děti upozornit. Ať už s nimi o něm budeme prostě mluvit nebo ho zapojíme ho do her. Vzhledem k tomu, že (buďme realisté) se asi těžko podaří někoho přesvědčit, aby se vlivu modrého světla vyhýbal úplně, určitě pomůže alespoň připomínat technické kroky k omezení jeho vlivu při používání mobilů, tabletů atd. – které jsou na stránkách také popsány.

 

Jak přispět?

Odpověď má dvě roviny – k tématu modrého světla může samozřejmě každý přispět například náměty na aktivity – internet je živý a stránku lze kdykoli doplnit.

No a co se týče Opravdu dobrého tábora, je hlavní vkládat tábory do nabídky. I kdyby byly dáno plné – čím bohatší nabídka je, tím lepší propagační službu nám projekt Opravdu dobrý tábor dělá.

Zpět