Články

Sraz PTO

04.06.2024 | Sraz PTO

Jako již tradičně každý rok v květnu se velká část pionýrských tábornických oddílů sjela na víkendovou akci zvanou Sraz PTO. Akci, která má za hlavní cíl potkat se s ostatními oddíly SPTO, užít si společně strávený čas a zahrát si hry s ostatními dětmi z dalších oddílů. Je krásné vědět, že je nás opravdu hodně a kolik nadšených dětí Pionýr sdružuje. Letos se sjelo necelých 230 účastníků, z toho 140 dětí do 15 let, což je krásná účast na to, jaká předpověď počasí na tento víkend vyšla.

Sraz se konal na tábořišti Krkatá bába nedaleko vesnice Lubě. Tábořiště je naprosto kouzelné, uprostřed lesů a krásného potoka, takže jsme se všichni naplno ponořili do klidu přírody. Letošní celovíkendovou motivací byl pravěk, tudíž se všechno neslo v tomto duchu.

V pátek odpoledne a v podvečer se sjížděly všechny oddíly, kterých nakonec bylo celkem 13 a i přes těžce sjízdnou příjezdovou cestu nikdo ani nezapadl ani se neutopil v brodu, což považujeme za první úspěch. Všechny oddíly postavily svá obydlí, rozdělaly ohně a začaly vařit večeři. Celý večer se nesl v poklidu, seznamování, povídání si a kamarádství.

Sobota byla hlavním dnem veškerých připravených aktivit. Ráno všichni vstali, některé odvážnější oddíly provedly ranní rozcvičku, pak už všichni po oddílech snídali a připravovali se na dopolední program. Kdo měl, převlékl se do svého pravěkého kostýmu a je třeba podotknout, že jich bylo skutečně hodně a byly velice zdařilé! Následoval nástup, kde se všichni dozvěděli, jaké dopolední aktivity nás čekají a následně se všichni rozeběhli po stanovištích a plnili všelijaké úkoly. Každý oddíl si připravil nějaký úkol, soutěž, hlavolam a pokud jej děti splnily, dostaly od vedoucího přívěsek dřevěné kosti s vygravírovaným znakem daného oddílu. Mezi soutěžemi byl například lov mamuta foukačkou, lov mamuta oštěpem, souboj s lukem a šípy, malování jeskynních maleb nebo silový zápas. Úlohy byly pestré a všichni si je náramně užívali.

Paralelně s těmito aktivitami probíhala soutěž o nejlepší kotlíkový guláš. Zapojilo se 10 oddílů a styly gulášů byly různé. Od tradičního hovězího, přes segedínský či guláš s domácím karlovarským knedlíkem až po pořádné buřtguláše. Cenu za nejlepší guláš si po těsném souboji odnesly oddíly Mustangové a Vlčata. Zároveň po tábořišti procházeli 4 staří šamani, kteří hledali nové členy do své tlupy na odpolední souboj. Každého vybraného člena označili specifickými malbami na obličej určité barvy.

Při ochutnávání guláše začala první silná průtrž mračen s kroupami, která prověřila odolnost naši i našich stanů. Naštěstí všechno vydrželo a polední klid jsme si užili i s trochou sluníčka.

Odpoledne následoval velký souboj, kdy se proti sobě postavily 4 kmeny, které obsazovaly území pomocí barevných kamínků. Zároveň probíhal boj mezi členy pomocí kyjů, jak se na pořádnou pravěkou pranici patří.

Těsně ke konci hry začalo opět pršet, tak až se všichni vrátili, dali jsme mokré boty sušit ke kamnům, aby bylo všem dobře.

Po večeři už nás čekal pouze slavnostní oheň, který celou sobotu krásně zakončil. I když byly ze začátku problémy se zapálením pro vlhkost dříví, nakonec se pomocí suchých třísek podařilo a mohli jsme si užít společný večer s kytarami. Těch se letos sešlo skutečně hodně, dále také cajon a ukulele, takže to vypadalo jako na malém koncertu. Zpívání písniček bylo prokládáno drobnými soutěžemi mezi oddíly jako bylo balancování kyje nebo pinkání balonu. Kolem 10. hodiny večer jsme zahráli několik ukolébavek a byl čas jít spát.

Neděle patřila zakončení celého víkendu. Proběhl slavnostní krojovaný nástup, na kterém byli představeni noví instruktoři z loňského podzimního a letošního jarního instruktoráku, byla jim předána osvědčení a sklidili zasloužený potlesk. Následovalo tradiční vyhodnocení Zelené ligy, kterou v letošním roce ovládly oddíly 10. PTO Severka a 63. PTO Phoenix se stejným počtem bodů, což se zatím nikdy nestalo, a my jim gratulujeme. Stezka předala PTO prapor oddílu Hády, kteří pro nás připravují podzimní soutěž Memoriál Bedřicha Stoličky a už nyní se na to můžeme těšit.

Po nástupu a obědě proběhlo balení všech věcí, úklid tábořiště a postupný odjezd domů.

Moc děkujeme všem zúčastněným oddílům za to, že vydržely až do konce i přes nepřízeň počasí, že se hrdě pustily do gulášové soutěže a že pro děti připravily úžasné dopolední aktivity.

 

Věříme, že jste si celý víkend užili stejně jako my a těšíme se, až se potkáme na další povedené akci co nejdříve

 

 

 

Za pořadatelský oddíl 48. PTO Stezka

Martin (Chemik) Zapletal

 

Všechny fotografie z akce naleznete ZDE.

Zpět