Články

Jak probíhá distanční činnost v oddíle 32. PTO Severka?

08.02.2021 | Jak probíhá distanční činnost v oddíle 32. PTO Severka?

Schůzky ani výlety se neruší a děti to stále baví. Podívejte se, jaké aktivity s dětmi dělají, i když se nesmějí setkávat.

Jsme 32. pionýrský tábornický oddíl Severka. Najdete nás v městské části Brno – Bohunice, kde máme svou vlastnoručně postavenou klubovnu. Naše činnost je spojená s přírodou, tábornictvím, turistikou, ale i sportovními a rukodělnými aktivitami. Aktuálně máme v oddíle 4 družiny, různého věku. Kromě každotýdenních družinových schůzek, vyrážíme každý měsíc společně nebo po družinách na výlety, víkendové výpravy a samozřejmě letní tábor. Nechybí u nás i akce pro rodiče, zážitkové akce pro instruktory nebo příměstské tábory.

Na začátku října naše rozjeté schůzky, víkendové výlety a společné chvíle přerušila opět vládní opatření. Doufali jsme, že odloučení bude jen na malou chvíli, ovšem situace míní jinak. Jarní odluka pro nás byla velmi těžká, nechtěli jsme zase přijít o kontakt s dětmi a ani úplně utlumit naši oddílovou činnost. Kromě každotýdenních online schůzek, které prokládáme různými družinovými úkoly a výzvami jsme vytvořili i společné distanční hry pro děti a rodiče. Na podzimní prázdniny a následně celý listopad jsme pro děti a rodiče připravili šifrovací hru po Bohunicích. Předem jsme jim zaslali mapku a indicie k šifrám, vše si mohli vytisknout nebo stáhnout do telefonu. O hru projevili zájem i další bohuničtí obyvatelé, což nám samozřejmě udělalo velkou radost.

V prosinci tradičně vyrážíme na oddílovou vánoční výpravu, která má u nás dlouhou tradici a je to taková naše srdeční záležitost. To nebylo samozřejmě možné, ale nás myšlenka vánoční akce neopustila. Pustili jsme se do Ježíškovy pošty. Děti v určité dny nosily do klubovny dárečky pro své kamarády, my jsme je následně doplnili o oddílové dárky a následně si děti zase vyzvedly nadělené dárečky. Vyvrcholení bylo v neděli 20. 12. 2020, kdy jsme se všichni společně setkali na online vánoční výpravě. Po několika měsících jsme se mohli všichni vidět, pověděli jsme si přání a předsevzetí, společně zahráli a zazpívali táborové písničky, každá družinka předvedla malé představení či hru a závěrem jsme si rozbalili nadělené dárečky. Ze začátku nám to přišlo jako šílený nápad, který nemůže vyjít, ale vše dobré nám šlo naproti a mohli jsme zažít nevídaný zážitek, na který přes 60 severáků nikdy nezapomene ?

Vánoční online výpravou naše aktivity nekončí, aktuálně rozjíždíme další hru, tentokrát je cílem poznávat pomocí fotek míst a věcí v okolí klubovny, které je potřeba správně přiřadit do mapy. Odměnu za splnění a účast jim doručíme do poštovních schránek.

Kromě kontaktu s dětmi a rodiči se snažíme udržet i kontakt mezi vedoucími, ať už pravidelnými poradami nebo i online hospůdkou a hrami. Když to bylo možné na chvíli jsme se potkali, zašli na výlet nebo společně zvelebovali naši klubovnu malováním a obnovou našeho vrchního patra, aby klubovna byla připravena na ty naše rošťáky.

Elis

Zpět