Články

Distanční činnost v 10. PTO Severka

13.04.2021 | Distanční činnost v 10. PTO Severka

Jak si v této nelehké době vede oddíl 10. PTO Severka? Podívejte se, co s dětmi dělají, jak trénovali na Seton 2020 nebo co to znamená "Severácká desítka".

Pionýrský tábornický oddíl 10. PTO Severka vznikl už v září roku 1984. Od té doby máme nepřetržitou činnost, která se skládá z táborů, vícedenních výprav, jednodenních výletů a schůzek. Tábory máme dvoutýdenní, ve stanech s podsadou na louce v jižních Čechách. Na výpravy jezdíme do přírody pod stan nebo pod plachtu, případně do chatek nebo srubů. Náplní naší činnosti jsou tábornické dovednosti, poznávání zvířátek, kytiček, vázání uzlů, první pomoc a spoustu dalšího.

V dnešní pandemické době však velká část tábornické činnosti musela ustoupit do pozadí. Je téměř nemožné učit děti rozdělat oheň přes webkameru. Naše činnost se teď soustředí hlavně na on-line schůzky věkově oddělených družin a další distanční aktivity. Děti se potkávají na schůzkách přes Google Meet nebo Discord, přičemž hlavním naším cílem je teď udržet s dětmi kontakt.

Samotná distanční činnost je orientovaná na všechny děti v oddíle a také na rodiče a vedoucí. Na jaře 2020 jsme trénovali na Setonův závod, kdy jsme dětem posílali úkoly zaměřené na jednotlivé vědomosti a dovednosti a ony si je doma plnily. Této aktivity se zúčastnilo jen 13 dětí, což je přibližně čtvrtina. Zřejmě to bylo tím, že děti musely výsledky posílat na mail. Zapojili jsme se také do aktivity organizované Pionýrem – Buď Ideální, ale zájem byl podobný jako u Setonu on-line. Od září jsme spustili aktivitu Severácká desítka, jejímž cílem bylo vytáhnout děti, rodiče a vedoucí ven.  Úkolem bylo nachodit každý týden alespoň 10 km v přírodě, což mělo větší ohlas než jarní aktivity. Někteří účastníci zvládli nachodit i 150 kilometrů za měsíc.

V listopadu jsme vymysleli šifrovací hru. Skládala se z osmi různých šifer, které dohromady daly souřadnice k zakopanému pokladu. Ten obsahoval nažehlovací znak Severky, který si mohli všichni úspěšní řešitelé nažehlit na bílou roušku nebo respirátor. V zimě udělala nejstarší družina krmítko pro ptáky a umístila ho hned vedle okna klubovny. I když v klubovně teď nikdo není, na krmítko míří kamera a přenáší živý stream. Přes zimu do krmítka létali ptáci a děti poznávaly, který ptáček se zrovna krmí.

V současné chvíli pořádáme Velikonoční výpravu on-line. Dětem nabízíme například videonávod na pletení pomlázky, soutěž o nejlepšího velikonočního beránka a on-line setkání, kdy budou děti a vedoucí společně barvit vajíčka. Zároveň motivujeme členy, aby se účastnili akce Ukliďme Česko. U vstupu do lokality Zamilovaného hájku jsme připravili odpadkové pytle a v klubovně rozdáváme rukavice ke sběru odpadků.

Ačkoli tahle doba oddílové činnosti moc nepřeje, snažíme se udržet kontakt s dětmi i s rodiči. Těšíme se, že se brzo zase potkáme, opečeme si špekáček, zazpíváme si s kytarou u ohně. I ta nejlepší distanční činnost totiž nemůže nahradit společné zážitky z táborů a výprav.

 

 Jirka Vlček

Zpět