Články

Brněnští pionýři soutěžili v orientačním běhu

10.10.2017 | Brněnští pionýři soutěžili v orientačním běhu

Registrovat se, doplnit energii, najít start a získat mapu. I tak by se dala zjednodušeně popsat příprava brněnských pionýrů na orientační běh. Pak už se stačí jen zorientovat na mapě a vyběhnout správným směrem. V lese pak účastníci hledají správné kontroly podobné oranžovo-bílým lampiónům s cílem oběhnout je v co nejkratším čase. Sport pro všechny, který spojuje přírodu a zdravý pohyb, láká čím dál více pionýrů.

Soutěž, při které si dnes v Útěchově u Brna na 250 účastníků proběhlo trať v lese jen za pomoci mapy a buzoly, je tradiční akcí brněnských pionýrských oddílů, která se koná jednou za dva roky. „Kromě fyzické vytrvalosti a prostorové orientace se děti učí také schopnosti soustředit se či řešit nenadálé situace, například když se odchýlí z trasy nebo neví, kde se právě nacházejí," uvedl jeden z organizátorů Vladimír Vaverka.
Ačkoliv se pionýrský orientační běh v mnoha ohledech od profesionálních závodů liší, základní myšlenku mají společnou. Jde především o příjemné trávení volného času s kamarády v přírodě, ale i o touhu přijímat nové výzvy a vyhrávat. Není proto divu, že někteří účastníci namísto honby za prvním místem dali přednost houbaření či pohodové procházce. „Snažil jsem se běžet, jak mi síly stačily, ale když jsem ke konci našel několik václavek, tak jsem neodolal. Během týdne se do lesa nedostanu a příště už takové štěstí mít nemusím,“ sdělil běžec z pionýrského oddílu Severka Vítězslav Ondráček.
I přesto, že závodníci v lese běží po jednom, neztrácí orientační závod týmový náboj. Trasy jednotlivých kategorií se často křižují a není výjimkou, že se v lese potká i několik členů různých oddílů. „Letos jsem poprvé běžel jako vedoucí a bylo super být motivací pro menší děti, povzbuzovat je přímo na trati nebo pomáhat, když se náhodou ztratí a neví, kudy kam,“ doplnil závodník Jan Rodák.
Orientační běh brněnských pionýrů je jednou ze soutěží tzv. Zelené ligy, celoročního závodu mezi jednotlivými oddíly, do kterého patří také například soutěže v tábornických dovednostech, uzlování, deskových hrách či šifrování. Prvních sedm vítězných oddílů se v následujícím školním roce podílí na vedení Sdružení pionýrských tábornických oddílů a má možnost plánovat další akce Zelené ligy.

Fotogalerie
Video z akce

Zpět