Články

Ideál Poznání v praxi

10.10.2018 | Ideál Poznání v praxi

Pionýr úzce spolupracuje s Ligou proti rakovině už od roku 2007, odkdy je partnerem sbírky Český den proti rakovině a zapojuje se do ní po celé republice. Jde o skutečně ukázkové naplnění ideálu Pomoc, je tu ale prostor i pro další ideály, například Poznání a Příroda. To se jasně ukázalo v pátek 5. 10., kdy se skupinka pionýrů ze 7. PS Borač podívala do laboratoří Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně, který s LPR také spolupracuje.

Že na prohlídku laboratoří vyrazili právě členové téhle brněnské skupiny, není žádná náhoda. Aktivně se zapojují do Českého dne proti rakovině, v posledním ročníku vybrali přes 91 000 korun, a tak je pochopitelně zajímá, co se za jimi vybrané peníze zkoumá… 

Po krátkém přivítání jsme si v malé posluchárně vyslechli úvodní prezentaci jednoho ze zdejších vědeckých pracovníků, Zbyňka Hegera, která se týkala hlavně nanotechnologií a jejich budoucího využití v přesné léčbě nádorů, která by nezatěžovala celý organismus jako chemoterapie. Poté jsme se rozdělili na dvě skupinky, jedné se ujal další vědec, Prof. Vojtěch Adam (pozor, nezaměňovat s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem :) ) a mohli jsme vyrazit.

V jedné z laboratoří byly například vidět snímky nanočástic, protože velká část výzkumu se točí právě kolem nich (mohou pomoci s cílením léčiv k nádorům, zkoumá se možnost nahradit jimi antibiotika apod.). Prof. Adam nám vysvětlil, že největší zklamání návštěvníků bývá, že jsou snímky černobílé a je třeba je dobarvit, v tomhle měřítku se barvy zkrátka ještě neprojevují.

O kus dál jsme zahlédli právě pracující 3D tiskárnu, která je prý pro vědce velmi užitečná – teď ale zrovna tiskla suvenýry pro návštěvníky chystané Noci vědců. :) Ještě větší zájem ale k pobavení Prof. Adama vyvolal průhledný box s připevněnými gumovými rukavicemi, díky kterým lze pracovat např. s toxickými materiály uzavřenými uvnitř. Jenže nasadit tyhle gumové rukavice (otočené naruby a vystrčené ven) není zdaleka tak snadné jako ve filmu, takže přišel ke slovu i ideál Překonání. :)

Kluci v naší skupince zpozorněli, když se Prof. Adam zeptal, jestli hrají počítačové hry, protože obsluha dalšího přístroje, který nám ukázal, se jim hodně podobá. Vložený vzorek se tu naskenuje, zobrazí na monitoru a myší se potom zaměřuje laser a klikáním se buňky ostřelují a vypařují. :)

Procházeli jsme kolem mnoha dalších přístrojů za desítky milionů a každý si alespoň stručně představili. V jedné místnosti všechny zaujala čtveřice klimatizací ve stropě – spektrometr, který tu běží, hřeje tolik, že bez nich by tu teplota stoupla přes 100 stupňů. Další dveře a za nimi na pohled něco mezi lednicí a sporákem – ve skutečnosti jde prý o budoucnost diagnostiky rakoviny – pacientovi (což jsou zatím myši) jsou vpíchnuty značkovací látky, které se navážou na nádorové buňky, přístroj tělo prosvítí a naskenuje – na snímku je přesně vidět, kde bují rakovina. Hned vedle poutá zájem hromádka lidských asi 800 let starých kostí. Jak často má člověk šanci si takovou kost vzít do ruky a pořádně prohlédnout…

Během prohlídky jsme nakoukli i do míst, kde se výzkum netýkal rakoviny, ale například vývoje robota na boj proti škůdcům rajčat. Čas byl ale neúprosný, takže přišlo rozloučení, Prof. Adam ještě zapůsobil na mladou generaci povídáním o tom, že má práci snů, protože každý den dělá, co chce a co ho baví – a navíc, když je člověk opravdu dobrý, tak se prý vědou dají vydělat i zajímavé peníze. No, kdo ví, třeba nějakou duši mezi pionýry získal. :) Začátek Noci vědců a s ní i dalších podobných prohlídek byl už ale na spadnutí, takže jsme poděkovali, rozloučili se a odešli vstřebávat informace i dojmy, obojího bylo požehnaně.

Zpět