Články

Kvalifikace oddílového vedoucího

30.05.2017 | Kvalifikace oddílového vedoucího

Po roce opět proběhl výjezd kurzu pro vedoucí, kteří se chtějí dozvědět víc o tom, jak vést správně děti v oddíle, chtějí poznat stejně smýšlející vrstevníky z jiných oddílů, a kteří chtějí opět zažít nějakou akci, jenž bude připravená jen pro ně.

Víkendovému školení předcházely již dvě úterní přednášky, na kterých se účastníci zabývali bezpečností při práci s dětmi, prací s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami a úvod do pedagogiky a psychologie.
Celý víkend se nesl v duchu večerníčku Káťa a Škubánek. Účastníci se s dvojicí seznámili již na brněnském hlavním nádraží, kde je Káťa požádala o pomoc s hledáním Škubánka. Nakonec se to povedlo, Škubánek se ukrýval v kufru nepříjemného pána, který za trest rozdal své kufry účastníkům kurzu a ti je museli dopravit do Jedova u Náměště nad Oslavou, kde je ovšem čekala i večeře a kde se odehrával i zbytek víkendové části kurzu. V pátek pak už účastníky čekali jen seznamovací hry a večerní kino. Sobota byla nejnabitějším dne. Ráno se začalo mentální rozcvičkou, po které v rychlém sledu následovala snídaně a pokračování přednášky o psychologii a pedagogice. Před obědem zkusili účastníci přemoct nemoci, které do jejich společenství zanesl Škubánek. Po obědě si všichni odpočinuli u rukodělných aktivit. Další část odpoledne se nesl v duchu her, proběhla velká přednáška o hrách, ve které se účastníci vraceli i k dopolední hře, a ukázka i přednáška k týmovým hrám. Odpolední program zakončila přednáška o Stanovách Pionýra, na kterou po večeři navázala hrana ověření vědomostí, které si před jídlem zapamatovali. Poslední oblastí, které se v sobotu věnovali, bylo PR. Na přelomu soboty a neděle se účastníci přesunuli do kina, kde si vychutnali další díly Káti a Škubánka.
Neděle začala velice rychle, kdy se z každého účastníka stal pes a zkusil si jaké to je nosit aporty. Dopoledne pak byli závěrečné dvě přednášky a poslední hra, první se věnovala systému práce v oddíle a druhá navazovala na hru a účastníci se dozvěděli jak dělat správně reviewů. Po pozdním obědě už zbývalo jen uklidit, sbalit a vyhodnotit celý víkend. Vyhlašovali se i výherci celovíkendové hry, jejímž cílem bylo vytvořit co nejdelší provázek na pletení. Ti se mohli radovat s omalovánek a balónu s hrdiny víkendu.
Do úspěšného absolvování kurzu oddílového vedoucího účastníci absolvovali po výjezdu přednášky o zdravovědě, ekonomice a právu. A 30. 5. závěrečné zkoušky. Doufám, že se všem povedou a budeme s novými akčními vedoucími potkávat na všech krajských akcích.


Paša

Více fotografií ve Fotogalerii

Zpět