Články

Vlečka 2017 aneb Ukliďme Česko!

06.04.2017 | Vlečka 2017 aneb Ukliďme Česko!

Na apríla, 1. 4. 2017, se téměř 300 pionýrů ze 16 brněnských pionýrských oddílů vydalo do Moravského krasu pomoct přírodě. Cílem byly lesy v okolí Adamova a Křtin, kde hodlali vysbírat odpadky po neukázněných návštěvnících v rámci tradiční akce Vlečka. Tato akce je Sdružením pionýrských tábornických oddílů již mnoho let tradičně organizována.

Letos byla akce přihlášena také do iniciativy Ukliďme svět – Ukliďme Česko, v rámci které budou o dalších víkendech koordinovaně uklizeny nejen okolní části Moravského krasu, ale také mnoho lokalit na území celé naší země.

Během akce měl každý oddíl přidělen několik kilometrů turistických tras, které v průběhu dne důkladně prošel a vyčistil od odpadků, aby se vysbíralo co největší území. Každá trasa začínala a končila jinde, takže se ve výsledku podařilo uklidit 120 kilometrů turistických tras v okolí Adamova, Ochozu, Křtin, Březiny a Babic.

Vysbíraný odpad byl v pytlích svážen ve spolupráci se správou CHKO Moravský kras a o jeho likvidaci se postaral Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, v jehož lesích sběr odpadu probíhal. Během celého dne se podařilo vysbírat 60 plných pytlů a najít několik černých skládek.

Díky akci je v lesích čisto a kdokoliv si bude moct užít příjemnou procházku za Brnem, aniž by narazil na odpadky. Zároveň organizátoři věří, že účastníci, zejména děti, si odnesly zkušenost, že odpadky do přírody opravdu nepatří.

Jako nejzajímavější objev byla vyhlášena část vraku auta nalezeného oddílem 63. PTO Phoenix u jezírka U Černých hlín.
Zajímavá videa z úklidů najdete na těchto odkazech:
10. PTO Severka
34. PTO Tulák

Zpět