Články

Setonův závod 2022

17.05.2022 | Setonův závod 2022

Poslední dubnovou sobotu, 30. 4. 2022, se odehrál v Podkomorských lesích 30. ročník pionýrského Setonova závodu.

Setonův závod je každoroční pionýrská soutěž pořádaná jihomoravským Sdružením Pionýrských Tábornických Oddílů (SPTO). V závodu soutěží tříčlenné hlídky dětí o co nejrychlejší a nejsprávnější průchod přes různá terénní stanoviště. Na těchto stanovištích hlídky například vážou uzly, poznávají flóru a faunu, nebo se snaží pokořit lanovou překážku. Dá se říct, že Seton je také vyvrcholením soutěže zvané Zelená liga, což je celoroční soutěž oddílů z SPTO, ve které se soutěžící oddíly utkávají například o hlas zástupce daného oddílu ve Šťábu SPTO, což je vrcholný orgán tohoto sdružení.

Tento rok Setonův závod organizoval už potřetí oddíl 48. PTO Stezka, neboť minulé dva roky byl závod z důvodu pandemie Koronaviru zrušen. V roce 2022 však pionýrům přálo štěstí a brzy ráno na louce, nedaleko Žebětínského rybníka, vyrostlo zázemí pro závod. Počasí bylo od rána slibné, a tak se začaly od 8:30 registrovat první pionýrské oddíly. Hlídky na trať vybíhaly postupně, aby se na trase netvořily dlouhé fronty. Na startu děti motivovali instruktoři ze Stezky, kteří hlídkám přidělili mapu a poté za zvučného skandování hlídku vypustili vstříc dobrodružství v lese. Poté co děti doběhly, změřil se jim čas a vyhodnotily se body z trati, si hlídky mohly dát zasloužené občerstvení od pionýrského kuchařského uskupení Gastrochef, které již od rána rozpalovalo na louce své grily a vyvádělo nejrůznější kulinářské kejkle. V rukou dětí se tak po doběhnutí objevily chutně vypadající hot-dogy, na tvářích zase mlsný úsměv.

Takto spokojení účastníci si pak mohli odpočinout, hrát si se svými kamarády nebo se jít podívat na paralelně probíhající výstavu výrobků a motivací táborů oddílů SPTO nazvanou Kosmův prostor. Na této výstavě děti pak dokonce mohly hlasovat o tom, který oddíl si vede, co se kreativity a zpracování nápadů týče, nejlépe.

Ačkoliv na trati vzniklo několik problémů a celkový průběh závodu se zpozdil, stihlo se nakonec i vyhlášení. Oddíly se tak před 18. hodinou seřadily na louce do úhledného nástupu a začaly se předávat diplomy a ceny vítězným hlídkám. Velkolepým vítězstvím se bude moct ještě dlouho chlubit oddíl Phoenix, který zaujmul hned několik prvních míst. Umístily se však také další oddíly jako například Brabrouci, Stezka, 32. Severka, Hády či Vlčata. Celkově se akce vydařila a pionýrům nezbývá než se těšit i na další, 31. ročník Setonova závodu.

Za 48. PTO Stezku SETONU ZDAR!

Zpět