Články

Až k nové planetě! Lesem ke hvězdám podesáté Lesem ke hvězdám 2018 Lesem ke hvězdám 2018 Lesem ke hvězdám 2018 Lesem ke hvězdám 2018 Lesem ke hvězdám 2018

07.11.2018 | Až k nové planetě! Lesem ke hvězdám podesáté

S krásným babím létem a začínajícím podzimním zbarvením listů stromů přichází i první říjnová sobota a v její podvečer v Ďáblickém háji na Praze 8 startuje už desátý ročník akce Lesem ke hvězdám.

Letos se děti se na palubě kosmické lodi vypráví do vesmíru, aby se pokusily najít novou planetu vhodnou k životu. Všichni totiž víme o hrozících nebezpečích na Zemi – otrávená atmosféra, přelidnění, znečištění životního prostředí i vyčerpané přírodní zdroje.

Malí členové posádky projdou trasou s 10 stanovišti, na kterých je čekají důstojníci vesmírné lodi nebo zelení mimozemšťané. Nechybí ani zajímavé úkoly a dekorace, ze kterých mnohé díky propracovaným světelným efektům vyniknou hlavně za tmy. A co všechno obnáší náš let? Na startu nastávající členové posádky lodi dostávají odznak člena mise. Před tím než se vydají do vesmíru, mají ještě možnost přisednout k ohni a posilnit se teplým čajem a opéct si špekáček. A hurá do vesmíru!

I přes pěkné počasí má naše vesmírná loď poruchy, které nám komplikují cestu a posádka je musí řešit. Na prvním stanovišti je potřeba posbírat a vrátit zpátky šrouby, které jsme ztratili při turbulencích, když jsem prolétali atmosférou. Na dalším zastavení je potřeba opravit rozbitý motor a tak to pokračuje dál a dál…

Časem konečně doletíme a přistaneme na vyhlédnuté planetě. Jsme u cíle – hurá! Následně se však dozvídáme, že nic není tak jednoduché. Planeta už je obydlena. Mimozemšťané jsou naštěstí přátelští, a i když nám nedají tip, kde jinde hledat, naučí nás jak se chovat na naší planetě, abychom ji neničili a mohli se na ni vrátit. Potom zamíříme zpátky domů na Zem. V cíli už nás nadšeně vítají a dostáváme nějaké drobnosti jako dárek. Odměnou je nám také promítání na ďáblické hvězdárně i možnost podívat se dalekohledem.

Vesmírnou misi absolvovalo na 450 dětských účastníků, o které se staralo přes padesát členů posádky – pomoci s organizací nám přišlo i několik kamarádů z dalších pionýrských skupin. Pohádkový les pořádáme rádi a doufáme, že nepřináší radost jen dětem, ale i dospělým. Nás to rozhodně baví. Vždyť les s tolika světýlky musí mít určité kouzlo snad pro každého. A ať už jste to tenhle rok stihli nebo ne, přijďte se podívat i příště. Těšíme se zase za rok!

Zpět