Články

Rakouská organizace Kinderfreunde oslavila 100 let

13.05.2008 | Rakouská organizace Kinderfreunde oslavila 100 let

Více než 1500 účastníků, stovky stanů, stovky her a hlavně velký narozeninový dort. Přesně tak vypadal víkendový „JubileeCamp“, který proběhl od 8. do 12. května tohoto roku. A nebylo to setkání jen tak ledajaké. Kinderfreunde na něm oslavili 100 let svého fungování.

JubileeCamp byl připraven tak, aby se ho mohlo zúčastnit co nejvíce oslavenců nejenom z Rakouska. K „místním“ se totiž připojili i přátelé z mezinárodní organizace IFM-SEI, jmenovitě Pionýři (ČR), Dui Leg og Virke (Dánsko), Gyermekbarrátok (Maďarsko) a Woodcraft Folk (Velká Británie). Hrály se hry, zpívalo se, vzdělávalo se na workshopech. Každá holka a každý kluk měl možnost projít si, a tak trochu prožít, celou stoletou historii.

Hlavními pilíři programu byla sobotní KinderParade, neboli společná promenáda všech účastníků do centra přilehlého Mödlingu (městečko, kde se JubileeCamp pořádal, cca 10 km od Vídně), kde byla poprvé zazpívána písnička oslavující 100 let přátelství, her a zábavy. V neděli večer pak propukla obrovská narozeninová party, kde nechyběl narozeninový dort, hudební produkce, tanec, společné hry a rej tisícového houfu dětí.

Mezi účastníky bylo i 15 dětí z Čečenska, které měly možnost opustit utečenecký tábor, aby strávily příjemný víkend se svými vrstevníky, našly mezi nimi kamarády a především si užily také trochu zábavy. Kinderfreunde spolupracují s utečeneckými tábory dlouhodobě a vytvářejí tak prostředí pro zapojení dětí a mladých lidí do aktivního života společnosti a prostředí pro bourání předsudků vůči imigrantům. Tento projekt funguje pod hlavičkou mezinárodního projektu IFM-SEI zaměřeného na inkluzi s názvem All Together, do kterého je například zapojen projekt Pionýra Parťáci (www.partaci.pionyr.cz).

Celým oslavám vládla dobrá nálada vylepšená o perfektně objednané počasí, tudíž nic nebránilo tomu, aby 100 let Kinderfreunde proběhlo tak, jak se na takové významné výročí sluší a patří.

foto: Petr Kubů

Zpět