Články

Mezinárodní tábor v Rakousku Icebraker Kdo jsi kamarád, tak pojď si s námi hrát Česi a Rakušané Společné foto České písničky

11.08.2008 | Mezinárodní tábor v Rakousku

Aneb "mládež v akci" (grantový program Evropské komise) v kempu Döbriach, kterého se zúčastnila mládež z Rakouska, Finska, Litvy, Anglie a České republiky a který proběhl v termínu od 27. července do 3. srpna. Nás českých Pionýrů z 230. pionýrské skupiny Záře bylo 12 – deset dětí a dva vedoucí. Podobné složení měli i ostatní výpravy. Tématem tohoto setkání mladých ve věku 13 – 17 byla demokracie a evropská sounáležitost, ovšem kdo by si pod tímto tématem představil nudné semináře a školení byl by na omylu.

Celý týden se nesl v přátelském duchu, a ať už šlo o tématicky laděný program (různé seznamovací a akční hry, workshop na dětská a lidská práva, evropskou unii atp.), a nebo o program volný (koupání v horském jezeře, plavba v českých pálavách, plážový volejbal atp.) stálo to za to. Nechyběl ani výlet po krásné Rakouské přírodě plné hor a horských jezer a řek a výlet do ZOO plazů, kde jsme kromě spousty hadů a krokodýlů mohli vidět i krmení těchto zvířat, nebo si ty krotší z nich nechat lézt po ruce.

Večer se buď sedělo u ohně s kytarami (kde české písničky slavily překvapivé úspěchy - i když jim nikdo nerozuměl) nebo v podobě diskoték, kde se postupně odbourávaly jazykové a národnostní rozdíly. Poslední den by již nikdo nepoznal, kdo je odkud, protože se již bavil každý s každým bez ohledu na to, odkud přijel.

Program celého týdne si každý pochvaloval, a to nejen proto, že se účastníci z velké části na jeho tvoření aktivně podíleli. Loučení se neobešlo bez slz a příslibů, že se všichni určitě zase brzy sejdeme, například za rok na mezinárodním táboře, který bude v České republice.

Podrobnější článek naleznete v příští Mozaice Pionýra.

Zpět