Články

Jarní kurz kvalifikace oddílového vedoucího 2024

25.03.2024 | Jarní kurz kvalifikace oddílového vedoucího 2024

Víkendový čas 15.-17. března 2024 se pro více než 20 pionýrských instruktorek a instruktorů nesl v duchu vzdělávacího kurzu KOV - Kvalifikace oddílového vedoucího. Výjezd byl mimo naši „přednáškovou“ základnu v klubovně na Údolní, protože se konal v krásném prostředí soběšické Lipky. 

Abychom však nezačali víkend jako roztroušené skupinky, ale jako parta nových kamarádů, dostali jsme za úkol v týmech přijít pomocí několika indicií na to, kam vlastně pojedeme. Jakmile se nám podařilo zjistit, že se jedná právě o Soběšice, mohli jsme se společně vydat na cestu. Tu jsme měli také za úkol využít na maximum - tedy snažit se přijít na co nejvíce věcí, které nás v týmu spojují. 

Po bleskurychlém výběru, kde kdo složí hlavu, nás čekala sada seznamovacích her, aby i ti nejmarnější z nás dostali pořádnou šanci se naučit alespoň polovinu jmen (a že jich bylo). Aby se ale neřeklo, že si jenom hrajeme, tak jsme se po nějaký čas věnovali i stanovám Pionýra, nicméně nás nikdo nechtěl trápit, a tak jsme se stanovami seznámili v týmech, interaktivně a s nemalou porcí běhu.

V sobotu ráno jsme protáhli naše svalstvo při společné rozcvičce. Dopoledne jsme se věnovali týmovým hrám, jak prakticky tak teoreticky při přednáškách. Jak fungují týmové hry, jsme okusili při oživlém Scrabblu nebo při hře „v týmech po pěti lidech si stoupněte tady na ten kousek látky, obraťte ho na rub a za žádných okolností z něj přitom nevykročujte“. Někteří na to vyzráli tak, že si vzali vybrané členy týmu na záda. Odpoledne jsme se dozvěděli spoustu informací o práci v oddíle a plánování akcí. Během dne jsme měli i čas se zamyslet nad tím, které z následujících témat by nás v rámci večerních dílniček zajímaly nejvíce - na výběr byla práce v oddíle s malými dětmi, efektivní vedení porad, jak komunikovat s rodiči a jak na celoroční činost v oddílu.

Neděli jsme začali také rozcvičkou, ale tentokrát rozcvičkou pro mozek. Následovalo rychlé zabalení se, snídaně a nový blok přednášek, ve kterých jsme se věnovali zážitkové pedagogice a hrám se zpětnou vazbou. Zasdíleli jsme si naše současné pocity z oddílů a taky jsme si napsali dopisy pro naše budoucí já, ve kterých jsme měli vystihnout naše cíle, očekávání a plány pro naše oddíly.

Na závěr výjezdu bylo velké zhodnocení přednášek i herního a interaktivního programu. Nesmělo se taky zapomenout na společnou fotku. Celý výjezd byl opravdu velmi informačně a zážitkově nabitý. I podle závěrečného hodnocení se dá říci, že nás všechny bavilo sdílet naše oddílové zvyky, radosti i strasti. Zároveň jsme se naučili spoustu nových věcí a možná si i trochu uvědomili, kolik zodpovědnosti se ukrývá v práci s dětmi. Snad se nám podaří nově nabyté informace a zkušenosti využít při zkouškách, abychom se mohli všichni stát řádnými vedoucími.

 

Více fotografií naleznete ZDE.

 

Kateřina Mrázková

Zpět